czwartek, 10 kwietnia 2014

Na obiad: pyzy drożdżowe, kluski na parze


Wszystkie pyzy, które widziałam w sklepach, zawierają mleko. Dlatego od czasu do czasu, sama robię je w domu.



składniki:

na rozczyn
  • 25g drożdży
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżka cukru
do ciasta
  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka soli
  • 4 łyżki oliwy
  • kilka łyżek wody (na początek 4, potem do konsystencji gęstego ciasta)

Sposób przygotowania:
  • drożdże rozrabiamy z cukrem i czekamy aż się rozpuści.
  • Potem dodajemy 1/3 szklanki ciepłej wody i czekamy 15 minut.
  • Przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn, sól, oliwę i wodę (ciepłą). Wyrabiamy. Jeśli wody jest za mało, dodajemy jeszcze trochę.
  • Formujemy kulę i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (przykryć ściereczką).
  • Po godzinie uderzamy ciasto pięścią i formujemy małe kuleczki (ok. 2-3 cm, bez obaw, urosną. Można formować kulki staranniej niż ja to zrobiłam, ale Młodsza akurat wołała "Mama, jeść!").
  • Układamy je na folii spożywczej wysmarowanej oliwą i garujemy przykryte ściereczką min. 15 minut.
  • Następnie nastawiamy garnek i parujemy pyzy na parze przez ok. 10 minut (lepiej dłużej niż za krótko).
 




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz