piątek, 4 kwietnia 2014

Na słodko: ciasto z borówkami i bananami

Bardzo proste i smaczne ciasto, u mnie jako prowokacja borówek. Po jednym dniu myślę, że mogę powiedzieć, że borówki nas nie uczulają:) Mimo, że w Polsce teraz nie sezon na nie.



Składniki:
  • 1,5 kubka mąki
  • 1/2 - 3/4 kubka cukru
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • szczypta soli (zwykłej lub morskiej)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/3 kubka oleju
  • 1 łyżka octu (balsamicznego, jabłkowego lub winnego)
  • 1 kubek mleka owsianego,
  • łyżka dżemu aroniowego, jagodowego lub innego ciemnego,
  • 1 banan pokrojony w kosteczkę,
  • 5 dag borówek amerykańskich lub jagód.

Przygotowanie:

Suche składniki zmieszać, dolać składniki płynne, wymieszać łyżką tylko do ich połączenia. Dorzucić owoce i przelać ciasto do foremki. Piec w 180°C, przez ok. 25-30 minut, sprawdzając patyczkiem. Gotowe gdy patyczek suchy.






Podobne bardzo ciasto prezentowałam tutaj, ale inspiracja na ten przepis pochodzi ze strony http://pinkcake.blox.pl/2013/05/Przepis-na-proste-ciasto-bez-jajek-i-mleka.html. Autorka dodaje do ciasta karob, myślę że to dobry pomysł. Na razie jednak nie chcę zbyt eksperymentować z dietą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz