środa, 11 czerwca 2014

Makaron ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami

Czasem trzeba wykombinować coś z tego co mamy w lodówce. Tak też było tym razem. Miało być bardzo szybko i makaronowo - i było!
 
Składniki:
  • pierś z kurczaka
  • makaron
  • pomidorki koktajlowe
  • pomidory suszone z samą solą
  • szpinak baby
  • sól, pieprz, ewentualnie inne przyprawy (jeśli ktoś może to pewnie czosnek dobrze się spisze)
  • olej lub oliwa
     
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Kurczaka kroimy w kostkę, nacieramy solą i pieprzem (ewentualnie też oregano, bazylią).
Pomidory suszone kroimy w paski i zalewamy na chwilę wodą (jeśli używacie ze słoika, to nie robimy tego - ja używam suszonych bez zalewy, gdyż nie znalazłam dotąd pomidorów w słoiku, przy których byłby podany pełen skład przypraw).
Szpinak myjemy dokładnie.
Pomidorki odsączamy i kroimy w paseczki.
Na patelni rozgrzewamy olej (oliwę), wrzucamy kurczaka i obsmażamy. Po ok. 4 minutach dodajemy 2 garści szpinaku oraz suszone pomidory i przykrywamy patelnię.
W międzyczasie odcedzamy makaron.
Gdy szpinak zmięknie, łączymy makaron z sosem.
Nie przelewajmy makaronu zimną wodą - sos lepiej go oblepi.
Na koniec dodajemy kilka pomidorów koktajlowych, dekorujemy świeżym szpinakiem lub bazylią. Można posypać też bazylią czy oregano wg uznania.
 
Rada:
Jeśli ktoś tylko może, polecam dodać przed obsmażeniem kurczaka rozgnieciony czosnek na patelnię i podsmażyć go króciutko. Smak będzie pełniejszy.
Nie przelewajmy makaronu zimną wodą - sos lepiej go oblepi.
 

 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz