wtorek, 3 czerwca 2014

Truskawki z cukrem w słoiku (do deserów itp.)

Idealny dodatek do deserów na zimę. Ba, nawet nie dodatek - doskonale smakują same! I choć nie mam spiżarki, w tym roku zaprawiam. Bo przy dzieciach domowe przetwory są nie do przecenienia!



Składniki:
Truskawki
po 1 łyżce cukru na 100g truskawek

Umyte i obrane owoce umieścić w słoiku, dodać cukier. Gdy nieco zmiękną można uzupełnić truskawkami, ale nie jest to konieczne (od tego zależy ile truskae będzie ostatecznie po pasteryzacji - akurat tutaj nie miałam zbyt dużo czasu i nie uzupełniłam truskawek, poprzednia porcja była uzupełniana i zawartości jest więcej, tylko słoiki brzydsze). Zakręcić mocno słoik i umieścić w garnku z wodą. Pasteryzować ok. 15 minut. Po tym czasie wyjąć odwrócić do góry dnem albo zostawić w kąpieli wodnej do ostygnięcia (tj. wynieść garnek z wodą i słoikami np. na balkon).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz