wtorek, 10 czerwca 2014

Zupa ze świeżych pomidorów

Czyli pomidorowa. Ale nie z koncentratu, tylko z przetartych pomidorów. Pomidory pachną już latem i choć na zaprawianie przecierów może ciut za wcześnie (do tego celu najlepsze są pomidory z pola), to na zupę pomidorową czas już idealny!



składniki:
ok. 0,5 litra bulionu lub rosołu (czyli wywaru z warzyw lub warzyw i mięsa, gotowanego z dodatkiem soli, pieprzu w ziarnach i ewentualnie ziół)
0,5-0,7 kg pomidorów
sól, pieprz
ewentualnie natka pietruszki, lubczyk, bazylia
dla niealergików - po kleksie śmietany

Pomidory myjemy, kroimy na kawałki, dodajemy ok. 100 ml wody i gotujemy pod przykryciem. Po chwili zaczną puszczać sok, dlatego tyle wody wystarczy.
Po ok. 10-15 minutach pomidory miksujemy blenderem. Przecieramy jeszcze przez sitko, aby w zupie nie pływały kawałki skórek. Przecier łączymy z bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy zioła. Ja podałam z makaronem z samej semoliny, ale można serwować też bez.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz