wtorek, 17 czerwca 2014

Na słodko: Jagodzianki

Znów w użyciu moje uniwersalne ciasto drożdżowe. Teraz zrobiłam drożdżóweczki z jagodami. Wyszły przepyszne.
 

Składniki:
250 ml wody
2,5 szklanki mąki
4 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
40 g świeżych drożdży
konfitura jagodowa

Przygotowanie:
Robiłam ciasto w maszynie do wypieku chleba, umieszczając najpierw składniki płynne a potem stałe, na końcu rozkruszone drożdże (tak by nie stykały się z solą). Użyłam programu do zagniatania ciasta (dough).
Niemaszyniści mogą skorzystać z tego sposobu zarabiania ciasta lub przygotować wcześniej zaczyn (drożdże wymieszać z ok. 50-100 ml letniej wody, zostawić pod przykryciem na ok. 15 min., następnie dodać cukier i nieco mąki i ponownie zostawić na chwilę, po czym zarobić ciasto ze wszystkich składników, ugniatając je minimum 5 minut). Obie metody zarabiania ciasta się spisują dobrze, w zależności od czasu zagniatania ciasto różni się gładkością i porowatością. Dłużej wyrabiane jest delikatniejsze.
Po zagniecieniu ciasta wyjąć je mokrymi dłońmi z formy i rozwałkować na dwa prostokątne placki o wymiarach ok. 40x20 cm.
Następnie posmarować placki konfiturą jagodową i zwinąć w dwa rulony. Rulony kroić na ok. 3 cm kawałki i spłaszczać je dłonią na środku - powstaną zgrabne drożdżóweczki.
Zostawić na ok. godzinę do napuszenia.
Teraz można dodać trochę kruszonki.
Piec ok. 15 min w temp. 180 st.
Zimne popudrować lub polukrować (gorącym lukrem).
 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz