sobota, 21 czerwca 2014

Na słodko: kruche z surowymi żółtkami

Pieczemy z żółtkiem! Ten przepis znalazłam na stronie pieceofcake.pl. Ciasteczka wyszły kruche, delikatne i smakowite.  Porcja na jedną blaszkę.
 


 


Składniki:

  • 175 g mąki pszennej 
  • 85 g margaryny bezmlecznej
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • marmolada

  • Sposób przygotowania:

    Mąkę przesiewamy, wsypujemy do malaksera.
    Zimną margarynę kroimy w małe kawałki i dodajemy do mąki, wraz ze szczyptą soli. Dosypujemy cukier.
    Miksujemy (najlepiej pulsacyjnie), aż mąka połączy się z masłem i będzie przypominać tartą bułkę (mniej więcej).
    Dodajemy żółtka i miksujemy jeszcze chwilę, aż zaczną powstawać duże grudki.
    Ciasto wysypujemy na stół kuchenny i szybko zagniatamy rękoma.
    Ciasto formujemy w kulę, owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na pół godzinki.
    Z ciasta wykrawamy ciasteczka, dekorujemy marmoladką i pieczemy w 180-200 stopniach przez ok. 10-12 minut.


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz