poniedziałek, 23 czerwca 2014

Na obiad: Danie meksykańskie

Lubimy dania meksykańskie. To alergiczna podróbka chili con carne. Mało chili, carne (wołowiny) brak. Zamiast niej mięso wieprzowe. Trochę fasoli i kukurydzy. Papryka i inne warzywa wg uznania.


Składniki:
  • wieprzowina mielona
  • fasola i kukurydza z puszki
  • papryka czerwona
  • u nas dodatkowo kilka różyczek brokuła i marchewka starta na dużych oczkach
  • pomidory z puszki w kawałkach
  • sól, pieprz, przyprawy (papryka ostra, słodka, chili, ewentualnie ciut cynamonu - nas cynamon uczula)
  • ryż
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
  • Na patelni rozgrzać olej, dorzucić mięsko mielone i mieszając podpiec chwilkę.
  • Dodać paprykę i chili i jeszcze chwilkę mieszać.
  • Następnie dorzucić surowe warzywa (u nas marchewka i brokuł) i pomidory z puszki.
  • Przykryć i dusić ok. 8-10 minut, do miękkości warzyw.
  • Na koniec dodać jeszcze fasolę i kukurydzę, wszystko podgrzać.
  • Dosmakować solą i pieprzem.
  • Podawać z gotowanym ryżem - u nas akurat jaśminowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz