środa, 25 czerwca 2014

Na obiad: Gulasz z indyka z pieczarkami

Podałam go do bazyliowych gnocchi, smakowało przepysznie. Polecam w tym właśnie zestawie. Do sosu możecie też dodać trochę bazylii.

Gnocchi zrobiłam przy prowokacji na białko, przepis podam później. Tymczasem alergicy bezjajeczni mogą je zrobić dodając do klusek śląskich (tutaj) garść bazylii (i pietruszki - jak kto lubi) posiekanej drobniutko.



Składniki:
ok. 40 dag mięsa indyczego na gulasz
20 dag pieczarek
pomidory pelati w puszce
sól
pieprz
słodka papryka
łyżka cukru
oliwa
jeśli możecie: czosnek lub cebula

Przygotowanie:
na patelni rozgrzać nieco oliwy.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucić ładne kawałki mięsa, uprzednio natarte solą i pieprzem.
Smażyć mieszając przez ok. 5 minut, pod koniec dodać nieco papryki.
Następnie wrzucić pieczarki pokrojone w plasterki, przykryć i dusić kolejne 5 minut (można po ok. 2 minutach dodać ciut wody, by całość się nie przypaliła).
W dalszej kolejności dodać pomidory z puszki.
Dodać sól, pieprz i cukier do smaku (cukier po to, by danie nie było zbyt kwaśne).
Przykryć i dusić przez ok. 20-30 minut na wolnym ogniu.
Podawać z ryżem, makaronem, kaszą wg uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz