poniedziałek, 30 czerwca 2014

Na obiad: Ratatouille

Co tu zrobić na obiad bez mięsa... Zwykle mięso jest teraz podstawą moich obiadów... Po inwentaryzacji lodówki padło na ratatouille. Czyli warzywny kociołek pełen witamin i kolorów.

zdjęcia pochodzą z kwietnia- nie mogly doczekać się publikacji wcześniej...



Składniki:
  • cukinia
  • marchewka
  • pół czerwonej papryki
  • 1/4 cebuli
  • garść rukoli
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego albo puszka pomidorów pelati krojonych
  • 1 łyżka keczupu
  • papryka słodka i ostra do smaku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
  • Cukinię myjemy i kroimy w ćwierćtalarki
  • Marchewkę obieramy i kroimy w ćwierćtalarki
  • cebulkę kroimy w plasterki
  • paprykę myjemy, wykrawamy pestki i ogonek i kroimy w paseczki
  • Oliwę rozgrzewamy w rondelku
  • Wrzucamy paprykę, cukinię, cebulkę i marchew i chwilkę smażymy z dodatkiem papryki w proszku mieszając.
  • Następnie dodajemy wodę i przecier pomidorowy (można dodać pomidory krojone z puszki - będzie lepsze, niestety miałam tylko koncentrat) oraz sól do smaku
  • Dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut
  • przed końcem duszenia dodajemy rukolę pokrojoną na kawałki (można dodać też natkę pietruszki)
  • Na sam koniec dodajemy zioła prowansalskie i świeżo zmielony pieprz i keczup.
  • Podajemy z ryżem, kaszą albo makaronem.

 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz