sobota, 28 czerwca 2014

Na obiad: Bazyliowe gnocchi

Prowokujemy jajko. Dlatego postanowiłam spróbować już typowych klusek ziemniaczanych, z dodatkiem jajka. Aby nie były nudne, dodałam nieco bazylii i pietruszki. Wyszły bardzo smaczne!



Składniki:
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól
  • bazylia i natka pietruszki - po dużej garści (proporcje i ilość można zmieniać wg upodbania. Przy takowych bardziej wyczuwalna była bazylia i dla mnie jej ilość była w sam raz)

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Następnie przeciskamy przez praskę i studzimy. W międzyczasie myjemy i siekamy zioła.
Do przestygniętych ziemniaków dodajemy jajko i mąki oraz posiekane zioła. Zagniatamy gładkie ciasto. Gdyby się kleiło, dodajemy więcej mąki.
Z ciasta formujemy małe wałeczki i wyciskamy na nich widelcem charakterystyczne paseczki.
Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
Podajemy z sosami, oliwą lub okrasą z boczku i cebulki.
Gdybyście chcieli zabarwić gnocchi na zupełnie zielono, polecam dodać do ciasta mrożony szpinak. Może kiedyś pokażę jak to wygląda.

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz