poniedziałek, 16 czerwca 2014

Na obiad: makaron z groszkiem cukrowym

Pomysł na szybki i bezmięsny obiad. Jeśli nie mamy groszku cukrowego, możemy zrobić ze zwykłym. To co prawda zupełnie inne danie, ale również smaczne - jadłam oba wielokrotnie karmiąc jeszcze Starszą.



Składniki:
groszek cukrowy świeży lub mrożony (strąki)
makaron
sól
dobra oliwa z oliwek
pieprz
natka pietruszki

Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.
Dodajemy do oliwy strąki groszku i podsmażamy chwilę a następnie dusimy pod przykryciem, aż utraci smak surowości (mrożony krócej, świeży nawet 10 minut)
Do podsmażonego groszku dodajemy makaron, solimy całość i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Gotowe porcje posypujemy natką pietruszki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz