poniedziałek, 16 czerwca 2014

Na obiad: knedle z mięsem

Czasem zostaje nam trochę gotowanego mięsa, np. z rosołu. Wówczas chętnie robię pierogi lub knedle. Kiedyś zamieszczałam już przepis na knedle z truskawkami. Te robi się właściwie tak samo.
 
 

Ciasto przygotowujemy tak jak na kluski śląskie, dla przypomnienia:
  • ziemniaki ugotowane przepuścić przez maszynkę albo przez praskę.
  • włożyć ziemniaki do miski
  • wyciągnąć z miski dokładnie 1/4 ziemniaków
  • wsypać do miski tyle mąki ziemniaczanej, żeby zasypać dziurę po wyciągniętej 1/4 ziemniaków
  • wrzucić 1/4 ziemniaków z powrotem do miski
  • zagnieść wszystko
  • z ciasta formować placuszki i nadziewać je zmielonym mięsem, doprawionym solą i pieprzem (dla gładkości do mięsa można dodać nieco kleiku ryżowego rozrobionego w wodzie)
  • ugotować w osolonej wodzie
  • podawać z okrasą, jeśli możemy (np. z cebulką lub boczkiem)

  •  





    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz