poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Na słodko: Babka drożdżowa z dynią

Zbliża się Wielkanoc, a zatem pora na poszukiwanie przepisów na świąteczne dania. Zainspirował mnie tym razem ten przepis, który lekko zmodyfikowałam.



Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 170-200 g dyni
  • 100 g tłuszczu - u mnie olej rzepakowy
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki mleka (u mnie ryżowe waniliowe)
  • 35 g świeżych drożdży
  • łyżka domowego cukru waniliowego lub aromat
  • 3/4 szklanki cukru pudru na lukier.
Sposób przygotowania:
  • Dynię kroimy w drobną kostkę i rozgotowujemy w ½ szklanki mleka. Ja użyłam akurat mrożonej Hortexu. Następnie miksujemy blenderem.
  • Drożdże rozcieramy z ¼ szklanki mleka i 1 łyżeczką cukru i odstawiamy do napęcznienia.
  • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn z drożdży, cukier, margarynę lub olej i dynię z mlekiem.
  • Wyrabiamy gładkie i sprężyste ciasto.
  • Formujemy je w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość ponownie lekko je wyrabiamy i przekładamy do formy na babkę. Ponownie garujemy ok. 1 godzinę.
  • Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do 1700C i pieczemy babkę na najniższym poziomie piekarnika przez ok. 30-40 minut.
  • Studzimy i polewamy lukrem przygotowanym z ¾ szklanki cukru pudru wymieszanym z kilkoma łyżkami gorącej wody (uważać trzeba, by wody nie było za dużo).
  • Przed lukrowaniem można nawilżyć babkę ponczem z mocnej herbaty z cukrem (skropić bądź użyć pędzla piekarskiego).




2 komentarze: