sobota, 26 kwietnia 2014

Na słodko: Naleśniki

Wczoraj zrobiłam naleśniki z przepisu, który wykorzystywałam przy Starszej. Do skończenia 3 miesiąca miałam nie smażyć, ale one prawie jak nie smażone, choć na patelni. I Młodsza bardzo dobrze, brzuch nie bolał.



Składniki:
  • szklanka wody
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Składniki wymieszać i odstawić na godzinę. Pierwszy naleśnik smażyć na patelni wysmarowanej olejem, kolejne bez. Można smażyć malutkie naleśniczki, ale duże też wychodzą. Ciasto dość gęste, rozsmarowywałam łopatką na patelni, aby naleśniki były cienkie.




3 komentarze:

  1. Ja znam inny przepis a naleśniki wychodzą super. 2 szkl. mąki pszennej , 2 szkl. wody, 4 łyżeczki oleju, ew. 1-3 łyżeczki proszku do pieczenia - ja nie daję. Można też dodać jabłko pokrojone w cząstki. Ja smażę bez tłuszczu. Dobre są z konfiturą jagodową z Biedronki. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę wypróbować! Dziękuję!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis wypróbowany - zapraszam tutaj: http://mamakarmialergika.blogspot.com/2014/05/na-sodko-szybkie-nalesniki.html

    OdpowiedzUsuń