piątek, 4 kwietnia 2014

Na słodko: placek drożdżowy z jabłkami i kruszonką

Kolejny raz wykorzystuję mój uniwersalny przepis na ciasto drożdżowe. W wersji z jabłuszkami i kruszonką.
 
Składniki:
  • 25 g drożdzy
  • 250 ml wody lub mleka ryżowego albo owsianego
  • 2 lyzki stolowe oleju slonecznikowego
  • 5 lyzeczek cukru
  • 2,5 szklanki maki
  • pół łyżeczki soli
  • jabłko

  • Kruszonka
    • 150g mąki,
    • 100g tłuszczu,
    • 50 g cukru.

    Przygotowanie:
    • Drożdże i cukier rozuścić w letniej wodzie albo mleku roślinnym (u mnie owsiane).
    • Dodać mąkę, sól i olej, zarobić ciasto.
    • W wersji ekspresowej nałożyć wyrobione ciasto do formy, w której będziemy je piec (na papierze do pieczenia).
    • Pozwolić ciastu wyrosnąć.
    • W wersji nieekspresowej zagniatamy ciasto, później ono wyrasta (podwaja objętość), znów je zagniatamy i dopiero wykładamy do formy. Będzie bardziej delikatne i będzie miało lepszą strukturę. przynaję, że ja często idę na łatwiznę i nie wyrabiam drugi raz ciasta.
    • Na podrośnięte ciasto wyłożyć owoce i posypać kruszonką (zagniecione 3 części mąki, 2 tluszczu i 1 część cukru).
    • Piec ok. 35 minut w 180 st C. 

     

    2 komentarze:

    1. cisto nie wyrosło :( ale i tak pycha

      OdpowiedzUsuń
    2. Nie wiem dlaczego nie wyrosło:( może drożdże nie były zbyt świeże? Muszą się kruszyć, a nie ciągnąć. Poza tym dobrze, by temperatura wszystkich składników była podobna. Mleko (woda) nie może być zimne. Najlepiej ciasto rośnie po lekkim podgrzaniu mleka, do ok. 40 st. C. U mnie to ciasto zawsze wyrasta a piekłam kilkadziesiąt razy. Siada, gdy dodam za mało mąki i za ciężkie owoce na wierzch (np. śliwka). Mam nadzieję, że kolejne próby będą bardziej udane! Pozdrawiam:)

      OdpowiedzUsuń