niedziela, 29 czerwca 2014

Na słodko: Ciastka topielce

Te ciastka uwielbiamy wszyscy! Polecam, by spróbować je w ramach prowokacji na jajko.


 
Składniki:
½ kg mąki
1 kostka margaryny bezmlecznej
1 jajko
1 żółtko
5 dag drożdży
1 łyżka cukru
½ łyżeczki soli
½ szklanki mleka ryżowego lub wody
cząstki jabłek na nadzienie
 
Mąkę przesiać, dodać tłuszcz, jajko i posiekać „na piasek” Do letniej wody / mleka ryżowego dodać drożdże, cukier, szczyptę soli, wymieszać, wlać do mąki. Zagnieść ciasto, uformować kulę.
Włożyć do naczynia z zimną wodą (duży garnek, zwykle ciasto owijam w ściereczkę przed zanurzeniem).
Gdy wypłynie na wierzch, wyjąć z wody na posypaną mąką stolnicę.
Podzielić na 2 części, rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm.
Kroić w kwadraty, nakładać cząstki jabłek i składać kwadraty po przekątnej w trójkąty.
Zostawić ciastka do podrośnięcia na ok. 20 minut (pod ściereczką).
Następnie piec przez ok. 20 min. w temp. 180 st. C.
Polukrować lub posypać cukrem pudrem (wolę lukrowane).





2 komentarze:

  1. Te ciastka są doskonałe. Myślisz, że można je również zrobić z innym nadzieniem? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Oczywiście! Robię czasem z brzoskwiniami, śliwką... z marmoladą pewnie też się udadzą. My je uwielbiamy i cieszę się, że też smakują!

    OdpowiedzUsuń