Składniki na bezmleczne i bezjajeczne rogaliki:
- 25 g drożdzy
- 250 ml nutramigenu (ja daje wode, bo lepiej smakuje)
- 2 lyzki stolowe oleju slonecznikowego
- 5 lyzeczek cukru
- 2 niepelne szklanki maki (ostroznie z maka, bo z różna maka inaczej ciasto wychodzi)
- owoce lub powidła
W cieplej wodzie rozpuscic drozdze, cukier i mąkę, zmieszac, wyrobic dokladnie ciasto, pozostawic do wyrosniecia.
Z ciasta formowac rogaliki. W tym celu ciasto rozwałkować i pokroić na trójkąty. Następnie nakładać owoce bądź powidła izwijać rogaliki.
Piec ok 12-15 minut w temperaturze 180 stopni C.
Ciasto jest bardzo dobrą bazą na np.drożdżówki czy też po prostu placek.Na placek musi być luźniejsze - dodajemy wówczas nieco mniej mąki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz