poniedziałek, 17 lutego 2014

Na słodko: bezmleczne i bezjajeczne drożdżowe rogaliki

Pyszne rogaliki. Zwłaszcza jedzone jeszcze ciepłe. Z owocami, powidłami, marmoladką... Wspaniale smakują polukrowane, lecz zwykle znikają wcześniej, zanim zdążę je polukrować. Tak też było teraz.



Składniki na bezmleczne i bezjajeczne rogaliki:
  • 25 g drożdzy
  • 250 ml nutramigenu (ja daje wode, bo lepiej smakuje)
  • 2 lyzki stolowe oleju slonecznikowego
  • 5 lyzeczek cukru
  • 2 niepelne szklanki maki (ostroznie z maka, bo z różna maka inaczej ciasto wychodzi)
  • owoce lub powidła

W cieplej wodzie rozpuscic drozdze, cukier i mąkę, zmieszac, wyrobic dokladnie ciasto, pozostawic do wyrosniecia.
Z ciasta formowac rogaliki. W tym celu ciasto rozwałkować i pokroić na trójkąty. Następnie nakładać owoce bądź powidła izwijać rogaliki.
Piec ok 12-15 minut w temperaturze 180 stopni C.

Ciasto jest bardzo dobrą bazą na np.drożdżówki czy też po prostu placek.Na placek musi być luźniejsze - dodajemy wówczas nieco mniej mąki.

 
 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz