poniedziałek, 10 lutego 2014

Na obiad: filet z indyka z buraczkami

 




Obiad prosty jak drut. Niealergicy pewnie też nim nie pogardzą.

Składa się z piersi z indyka, buraków i ziemniaków. Tradycyjny polski obiad zatem.


By go przygotować potrzebujemy:

  • filet z indyka,
  • ewentualnie cebulę,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz,
  • buraki,
  • cukier,
  • ocet - odrobinę,
  • ziemniaki.

Filet z indyka kroimy na porcje, nacieramy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy mięsko i smażymy z każdej stron kilka minut. Następnie dodajemy cebulę i smażymy na złoto. W dalszej kolejności zalewamy wszystko wodą i przykrywamy. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około godziny.

Buraczki obieramy i kroimy na cząstki. Wrzucamy je do gotującej wody. Lekko solimy i słodzimy wodę, dodajemy odrobinę octu do smaku.Gotujemy około godziny, po czym ucieramy na tarce albo mikujemy w blenderze (wolę tę drugą wersję).

Ziemniaki gotujemy jak zwykle.

No i obiad gotowy!:)
 
 
 
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz