poniedziałek, 24 lutego 2014

Na obiad i nie tylko: schab pieczony

Pieczone mięsa znakomicie spisują się w diecie bezmlecznej. Klasykiem jest na pewno schab. Idealny na obiad, do pieczywa, czy też w galarecie.


Potrzebne będą:
  • kawałek schabu (ok. 0,5 kg lub więcej)
  • ząbek czosnku,
  • pieprz,
  • sól,
  • majeranek,
  • 2 łyżki oleju,
  • rękaw foliowy do pieczenia.

Z przypraw i oleju przygotowujemy marynatę. Nacieramy nią mięso i marynujemy min. 2 godziny w lodówce. Następnie umieszczamy mięso w rękawie, dodajemy 2 łyżki wody i zawiązujemy rękaw. Pieczemy ok. godziny (większe porcje - dłużej) w 180 st. C.

W miarę rozszerzania diety możemy dodać do marynaty liść laurowy, paprykę, chili czy gorczycę (utarte razem w moździerzu) oraz miód.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz