poniedziałek, 24 lutego 2014

Na słodko: bezmleczne i bezjajeczne kruche ciasto ze śliwkami

Kolejna wariacja na temat ciasta kruchego. Tym razem ze śliwkami. Najlepsze jeszcze ciepłe! Oczywiście bezmleczne i bezjajeczne:)


Na ciasto:
  • 300 g mąki
  • 200 g margaryny bezmlecznej (Delma albo Promienna z Lidla)
  • 100 g cukru
  • śliwki (użyłam mrożonych Hortex - 1 opakowanie)
  • Można dodać proszek do pieczenia (Winiary) i cukier waniliowy (np. własnej roboty), ewentualnie cynamon

Z mąki, margaryny i cukru zagniatamy ciasto i formujemy kulę. Dajemy mu odpocząć w lodówce co najmniej 30 min. Wyklejamy 2/3 ciasta spód tortownicy. Podpiekamy go 10 minut w 180 st. C. Resztę ciasta wkładamy do zamrażarki. Na podpieczony spód nakładamy śliwki (układamy je skórką do dołu). Możemy posypać cynamonem. Następnie ścieramy na grubych oczkach pozostałe ciasto. Całość pieczemy jeszcze ok. 30 min w 180 st. C.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz