Uwielbiam pierogi. Dlatego pojawiły się na naszym stole już na początku diety.
Zrobiłam je w wersji mięsnej, choć uwielbiam też na słodko, z owocami.
Ciasto na pierogi dla obu wersji robi się tak samo. Przygotowujemy je wyłącznie z mąki i wody. Po prostu zalewamy mąkę w misce prawie wrzącą wodą. Następnie mieszamy chwilkę łyżką aż wytworzą się małe grudki i jeszcze bardzo ciepłe (jednak z rozsądkiem, by się nie poparzyc!) zagniatamy ręką. Konsystencja musi być plastyczna, elastyczna, łatwa do wałkowania.
Ciepłe ciasto rozwałkowujemy cienko i wykrawamy szklanką kółka. Napełniamy je farszem i sklejamy. Gotujemy ok. 7 min od wypłynięcia w lekko osolonej wodzie.
Farsz mięsny przygotowałam z kurczaka, który gotował się w rosole. Obrane mięsko należy zmielić (robię to blenderem - szybciej), doprawić do smaku solą i pieprzem i gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz