wtorek, 18 lutego 2014

Na słodko: bezmleczne i bezjajeczne razowe ciasto bananowe

Jeden z klasyków w diecie bezmlecznej. Robi się je w 5 minut. Polecam, gdy szybko musimy zjeść coś słodkiego ;)



Składniki:
  • 4 banany,
  • 3 łyżki cukru - u mnie brązowy (ew. fruktoza lub słód),
  • 2 szkl. mąki razowej (ja daję jedną razowej a jedną zwykłej, ale można dać też dwie szklanki zwykłej mąki, jeśli nie mamy razowej),
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/3 szkl. oleju + odrobina do wysmarowania blachy,
  • 1/4 szkl. wody (daję na koniec w zależności od konsystencji),
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie) - polecam domowy (http://mamakarmi.blogspot.com/2014/02/domowy-cukier-waniliowy.html),
  • 1 szkl. rodzynek (opcjonalnie).

Banany wraz z cukrem zmiksować blenderem, dodać resztę składników i wymieszać łyżką. Wylać ciasto do wysmarowanej olejem blachy. Ciasto piec w 180°C przez 45-50 min.
 
Banany w ciastach zastępują jajka - mają podobną konsystencję. Dają też dobry smak. Im bardziej dojrzałe, tym lepiej. Można je podusić widelcem, ale to bardziej pracochłonne.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz