czwartek, 13 lutego 2014

Na słodko: Palmiers z ciasta francuskiego (bezmleczne i bezjajeczne)

 


Przepis podaję za Anną Starmach - pochodzi z jej książki "Pyszne 25"

Naprawdę są pyszne... jeszcze ciepłe - rozchodzą się jak ciepłe bułeczki:)

Składniki:
  • opakowanie ciata francuskiego (sprawdzajmy skład! Lidl i Biedronka miały ok, ostatnio kupiłam w Tesco i też jest w porządku)
  • 60g drobnego cukru do wypieków
Przygotowanie:
  • Rogrzej piekarnik do temperatury 210 st. C (bez termoobiegu)
  • Cukier nasyp na stolnicę lub na blat
  • Połóż na nim ciasto i delikatnie zacznij je wałkować.Nie chodzi o to, aby ciasto stało się cieńsze, lecz o to,aby cukier się do niego przykleił.
  • Ciasto przewróć i znów zacznij wałkować. Powtórz tę czynność kilkakrotnie.
  • Zwijaj z dwóch stron obsypane cukrem ciasto. Chodzi o to, aby utworzyły się dwa ruloniki obok siebie.
  • Zwinięte ciasto krój na półtoracentymetrowe plastry.
  • Plastry lekko rozwałkuj i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Pamiętaj o zachowaniu odstępów, bo ciastka nieco urosną. Wstaw je na 10 minut do piekarnika na drugą półkę od góry.
  • Po tym czasie wyciągnij blachę i delikatnie prewróć ciastka łopatką na drugą stronę. Wstaw obrócone ciastka jeszcze na 5-7 minut i obserwuj, czy aby cukier nie przypala się za bardzo.

 
 
 
 

 



 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz