środa, 26 lutego 2014

Na obiad: gotowana kapusta pekińska

Przepis ten utkwił mi w głowie z czasów karmienia Starszej. Jak wiadomo, zwykła kapusta ma właściwości wzdymające, a karmiące mamy unikają jej z obawy przed kolkami u Malucha. Kapusta pekińska jest dużo lepiej tolerowana, stąd pomysł na jej wykorzystanie w zastępstwie białej kapusty zasmażanej.

Potrzebne będą:
  • 3-4 liście kapusty pekińskiej,
  • odrobina octu jabłkowego,
  • sól,
  • cukier,
  • troszkę masła klarowanego,
  • koperek.

Kapustę kroimy w paseczki. Wrzucamy do rondelka i zalewamy odrobiną gorącej wody. Dodajemy sól i cukier oraz ocet jabłkowy i masło. Gotujemy pod przykryciem ok.10-15 min. Jeżeli puści za dużo wody najlepiej ją odgotować (odlewając ją, wylewamy smak). Na koniec jeszcze trochę koperku i gotowe.

Zdjęcia będą przy okazji;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz