czwartek, 13 lutego 2014

Rosół i pomidorowa




Rosół to prostu klasyka. Dozwolona. Prota - mój Mąż nawet gotuje i to pyszny :)

Składniki wszystkim pewnie doskonale znane, ale podaję je poniżej:
  • kurczak bądź jego elementy (używam zwykle nogi i piersi), może być tez indyk,
  • pamiętajmy, że wołowina jest zakazana,
  • marchewka,
  • por,
  • seler,
  • pietruszka,
  • sól,
  • pieprz w ziarnach,
  • ew. lubczyk,
  • woda.
Do wody wrzucamy mięsko, solimy i dodajemy pieprz. Po ok. pół godziny dodajemy włoszczyznę. gotujemy jeszcze godzinę na małym ogniu. To wersja ekspresowa, dobry rosół można gotować dłużej, koniecznie na małym ogniu.

Podajemy z bezjajecznym makaronem (lubella niebieska, primo gusto) albo ryżem.

Pomidorową robimy na bazie rosołu, dodając tylko koncentrat pomidorowy albo krojone pomidory z puszki, możemy dosłodzić do smaku. Reszcie rodziny możemy dolać śmietankę. Jak ktoś lubi można zagęścić zupę wodą z mąką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz