sobota, 22 lutego 2014

Na słodko: bezmleczne i bezjajeczne placuszki bananowe

Fajne placuszki. Mięciutkie, bananowe - mogą być namiastką naleśników. A przepis oczywiście bezmleczne i bezjajeczne. Znalazłam przepis na innym blogu, ale niestety nie pamiętam adresu... Lekko go zmodyfikowałam.
 



Składniki (na ok. 10 sztuk):
  • 75 g mąki pszennej
  • 75 g mąki pszennej razowej
  • 1 dojrzały banan
  • pół jabłka
  • 2 łyżki masmixu w butelce
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • odrobina proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki wody( lub mleka roślinnego- u nas owsiane) plus tyle, aby uzyskać z ciasta konsystencję gęstej śmietany
W misce połącz suche składniki ciasta. Banana obierz, rozdrobnij dokładnie widelcem na jednolitą papkę. Wymieszaj wodę z bananami i  masmixem, następnie połącz wszystkie składniki, dodając tyle płynu aby uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Dodać starte na grubych oczkach jabłko. Placuszki smaż na rozgrzanej teflonowej patelni (nie trzeba używać tłuszczu). Podawaj ciepłe z konfitura lub cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz