niedziela, 18 maja 2014

Chleb ultraszybki z automatu

Czasem zdarza się, że zapomnieliśmy kupić/upiec chleb na kolację. Tak było u nas wczoraj. Wówczas postanowiłam wypróbować przepis na ultraszybki chleb z automatu. I wyszedł bardzo smacznie! Właśnie czwarty kawałek z dżemem ananasowym czeka na talerzu a obok Inka z mlekiem ryżiowym. Lubię takie śniadania!
 
 
 
Składniki:

  • 270 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki cukru
  • 450 g mąki
  • 18 g śweżych drożdży

Składniki umieścić w maszynie do wypieku chleba wg kolejności: płynne - sypkie, na wierzchu rozkruszyć drożdże, uważając, by nie dotykały soli.
Nastawić program ultrafast, wielkość 750g, stopień zrumienienia skórki średni.
Po 1,5h możemy cieszyć się pięknym chlebkiem! Zaleca się studzić go ok. godzinę na kratce, ale kto tyle wytrzyma! Zwłaszcza, gdy brak chleba na kolację:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz