piątek, 16 maja 2014

Młoda kapusta duszona

Proste, pyszne, z kuchni mojej Mamy. Bałam się, że kapusta spowoduje wzdęcia u Młodszej, ale zniosła ją bardzo dobrze. Polecam do obiadków!

Jeśli ktoś jednak boi się bąków, to podobnie można przyrządzić kapustę pekińską, o czym pisałam tutaj.

Mała porcja kapustki na zdjęciu poniżej:



Składniki:
  • młoda kapusta (1/4-1/2 w zależności od wielkości)
  • sól, cukier,
  • ocet jabłkowy albo inny

Kapustę poszatkować, wrzucić do garnka, dodać odrobinę wody oraz sól (pół łyżeczki) i cukier (łyżka).
Przykryć i dusić na wolnym ogniu ok. 10 - 15 minut, do miękkości, pilnując, by kapusta całkiem się nie rozgotowała.
Na koniec dodać nieco octu (parę kropli do pół łyżeczki - z octem proszę uważać), ewentualnie jeszcze dosłodzić lub posolić do smaku.
Mama dodawała jeszcze masło, ale jego nie możemy (ewentualnie klarowane). Możemy za to posypać koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz