poniedziałek, 19 maja 2014

Na słodko: tarta z borówkami i bananami

Wygląda i smakuje jak godna tarta:) Polecam na wiosenne okazje bądź po prostu na podwieczorek.



Składniki:
60 dag cukru
120 dag margaryny bezmlecznej
180 dag mąki
300 ml mleka ryżowego waniliowego z Rossmanna (albo zwykłego ryżowego i ekstraktu waniliowego - jeśli mało słodkie trzeba zwiększyć ilość cukru do masy)
3 płaskie łyżki mąki
3 płaskie łyżki mączki ziemniaczanej
2 łyżki cukru do masy
borówki i banany do dekoracji

Spód na tartę przygotować wg tego przepisu.

W międzyczasie przygotowujemy masę do tarty:
250 ml mleka ryżowego zagotować z cukrem. W pozostałej części mleka rozprowadzić mąki i wlać zawiesinę do gotującego się mleka. Gotować na wolnym ogniu ok. 1 minutę. Przełożyć do miseczki i wystudzić. Ewentualnie można dodać więcej mąki i mąki ziemniaczanej i po wystudzeniu zmiksować z miękką (nieschłodzoną) margaryną bezmleczną (ok. 100g). Wówczas lepiej dodać nieco więcej cukru do masy w trakcie gotowania.

Zimną masę nałożyć na wystygnięte ciasto i ozdobić owocami. Podawać schłodzone. Porcja na małą (20 cm) tartę.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz