piątek, 16 maja 2014

Na obiad: wiosenny obiad z kotletami mielonymi

Tak to proste, że aż zastanawiałam się, czy zamieszczać, ale co tam!

Jak zrobić wiosenną młodą kapustę duszoną pisałam tutaj.

A poniżej krótka instrukcja jak zrobić kotlety mielone dla alergika. O wiosenności obiadu stanowią moim zdaniem właśnie kapusta, młode ziemniaczki, szparagi i koperek. Ale czasem wystarczy już sam koperek, by dodać nieco wiosny na talerzu!



Składniki:

  • dobre mięso mielone (u mnie samodzielnie mielone mięso z szynki) ok. 30 dag
  • 1/3 szklanki bułki tartej (polecam zetrzeć zrobiony w domu chleb lub bułki)
  • majeranek
  • sól i pieprz
  • olej

Przygotowanie:
  • bułkę tartą zalać ok. pół szklanki zimnej wody i chwilę namoczyć
  • połączyć bułkę z przyprawami i dokładnie wymieszać
  • formować kotleciki i smażyć je na oleju z obu stron przez ok. 4 minuty z każdej strony
  • obecnie po krótkim podsmażeniu drugiej strony przykrywam patelnię, kotleciki są bardziej jak duszone, co mam wrażenie służy Młodszej
  • podawać z wiosennymi dodatkami wg uznania.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz