środa, 21 maja 2014

Na słodko: placek z rabarbarem i truskawkami pod kruszonką

Ciasto idealne na wiosenny piknik czy spotkanie na działce. Pachnące truskawkami, z kwaskową nutą rabarbaru. Polecam!

 

ciasto:
  • 25 g drożdży
  • 250 ml wody
  • 2 łyżki stołowe oleju słonecznikowego
  • 5 łyżeczek cukru
  • 2,5 szklanki maki
  • pół łyżeczki soli

  • kruszonka:
    • 115g roztopionej margaryny bezmlecznej
    • 3/4 szklanki cukru
    • szczypta soli
    • 1 i 1/4 szklanki mąki

    dodatkowo:
    owoce - rabarbar i truskawki, razem ok. 400 g.
    1/4 szklanki mąki
    2 łyżki brązowego cukru

    Najpierw przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki wymieszać widelcem lub zagnieść rękoma do powstania kruszonki. Chowamy ją do lodówki.

    Zagniatamy ciasto drożdżowe wg tego przepisu.

    Owoce myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Mieszamy z 1/4 szklanki mąki i cukrem.

    Następnie wyłożyć ciasto na blachę i odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia na ok. 40-60 min. Po tym czasie nałożyć owoce i kruszonkę i piec ok. 40-45 minut w 180°C (w zależności od piekarnika i grubości ciasta).


     
     

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz