piątek, 23 maja 2014

Sałaty na letnią pogodę i sos do sałat dla alergika

Teraz, gdy zrobiło się tak ciepło, chętnie na obiad jadamy sałaty. Na razie przez ograniczoną liczbę składników, które mogę jeść, jest w nich pewna powtarzalność, ale i tak nie narzekam.



Przykładowe składniki:
  • mieszanka sałat
  • pomidory - koktajlowe lub większe (pokrojone w ćwiartki)
  • ogórek - pokrojony w pół- lub ćwierćtalarki, najlepiej świeży, ale może być też konserwowy
  • papryka
  • ewentualnie rzodkiewka, cebulka, szczypior, grillowany kurczak
  • ulubione zioła (u nas często prowansalskie)

sos:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka syropu z agawy

Sałątę mieszamy z dodatkami i przygotowujemy sos, dokładnie mieszając składniki. Można w tym celu wlać je do małego słoiczka i energicznie potrząsać, aż do powstania emulsji. Sos bez syropu z agawy też daje radę, choć ja lubię tę odrobinę słodyczy. Syrop można zastąpić miodem, dobrze smakuje też ten sos z dodatkiem czosnku (jeśli ktoś może).
Sosem polewamy sałaty i serwujemy z dobrym pieczywem - polecam focaccie z rozmarynem lub małe puszyste bułeczki z tego przepisu.
A syrop z agawy kupiłam w promocji w Rossmannie - lubię ich dział z żywnością:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz