Składniki:
- 500 gr. mąki pszennej chlebowej
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 15 gr. świeżych drożdży (lub 2 łyżeczki drożdży instant)
- listki z trzech 20 centymetrowych gałązek rozmarynu
- 320 ml letniej wody
- 2 łyżki oliwy + troszkę do pokropienia
- 1 łyżeczka grubej soli
- suszone pomidory
- pomidorki koktajlowe
Przesiewamy mąkę, dodajemy sól, połowę listków rozmarynu i suszone pomidory pokrojone w kostkę. Drożdże mieszamy z wodą. Wszystko razem
wyrabiamy aż do uzyskania dobrze rozwiniętego glutenu (ok. 10 min. ręcznie).
Ciasto wkładamy do miski lekko wysmarowanej oliwą,
przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut (aż ciasto podwoi
swoją objętość). Blachę do pieczenia przykrywamy papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na papier i palcami rozprowadzamy równo na
całąpowierzchnię. Przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu
do wyrośnięcia na około 60 minut. Nagrzewamy piekarnik do 220 C. Gdy ciasto nam wyrośnie, odkrywamy, skrapiamy troszkę oliwą po
wierzchu, posypujemy resztą listków rozmarynu i robimy palcami wgłębienia na
powierzchni, w które wkładamy pomidorki, listki rozmarynu bądż trochę oliwy (dodaje chrupkości ciastu). Na koniec posypujemy solą
gruboziarnistą i wkładamy do piekarnika na ok. 15-18 minut, aż focaccia
nabierze jasnobrązowego koloru. Studzimy na kratce, ale najlepiej smakuje ciepła.
Moją focaccię zarobiła maszyna do wypieku chleba. Jak zwykle najpierw wlewamy składniki płynne, a potem sypkie, na koniec drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania ciasta (dough), suszone pomidorki i rozmaryn wrzucamy po sygnale dźwiękowym. Wyrobione ciasto wykładamy na blachę, pozwalamy wyrosnąć i dalej postępujemy wg powyższego przepisu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz