czwartek, 15 maja 2014

Lniane sezamki

Przepis znalazłam na tej stronie.

Jako że siemię lniane nas nie uczula i miód również przechodzi, postanowiłam od razu zrobić te sezamki. 5 minut i gotowe! Polecam!



Składniki:
  • 125 g złocistego siemienia lnianego
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny (pominęłam, dając wodę)
  • 1 płaska łyżeczka miodu

Cukier z wodą (sokiem z cytryny) podgrzewać na patelni na małym ogniu, aż zacznie się karmelizować. Nie mieszać! Gdy powstanie już złocisty karmel, dodać łyżeczkę miodu. Wymieszać i dodać len. Wylać szybko masę na papier do pieczenia, przykryć drugim arkuszem papieru i rozwałkować na grubość ok. 0,4 cm. Gdy masa lekko zacznie zastygać, odkleić wierzchnią warstwę papieru i pokroić ostrym nożem na kwadraty. Ostudzić. Gotowe!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz