poniedziałek, 5 maja 2014

Na słodko: pieczone jabłuszka

Proste i zdrowe. Starsza uwielbia. Chyba muszę robić je częściej!



składniki:

kilka jabłek
nieco miodu
żurawina lub inny ciemny dźem

sposób przygotowania:

Jabłuszka dokładnie myjemy, przekrawamy na pół i drążymy gniazda nasienne.
Układamy jabłka w żaroodpornym naczyniu.
W powstałe dziurki wkładamy po łyżeczce dżemu lub żurawiny.
Zapiekamy ok. 25 minut w temp. 180 st.
Jemy jeszcze ciepłe:)

Można też zrobić jabłuszka w całości, ale wówczas drążymy pionowo, co jest nieco trudniejsze i bardziej czasochłonne. W takim przypadku warto naciąć skórkę jabłka dokoła na 1/3 wysokości, by nie pękała samoitnie w trakcie pieczenia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz