czwartek, 1 maja 2014

Chlebek z rodzynkami


Znacie i lubicie bułki mleczne z rodzynkami? To polubicie teźż jasny chlebek z rodzynkami z mojego uniwersalnego ciasta. Polecam!

 
Składniki:
  • 2-3 szklanki mąki,
  • niepełna szklanka mleka owsianego lub wody,
  • 1/4 kostki drożdży,
  • mała łyżeczka soli (płaska),
  • 5 łyżek cukru,
  • 4 łyżki oleju,
  • olej do formy,
  • garść rodzynek
  • cukier puder do posypania.
Drożdże rozrabiamy w letnim mleku/wodzie z łyżeczką cukru. Zostawiamy na 10-15 minut do spienienia.
Dodajemy mąkę, pozostały cukier, sól, a na końcu olej i wyrabiamy.
Ciasto musi odchodzić od ręki. Im dłużej wyrabiane tym ma delikatniejszą strukturę.
Pozwalamy ciastu wyrosnąć przez ok. 40 min. do godziny.
Następnie uderzamy ciasto pięścią kilka razy, zagniatamy ponownie, dodając mąki jeśli jest za rzadkie. Dodajemy rodzynki i wyrabiamy dalej.
Przykryć ściereczką i pozwolić ciastu napuszyć się ponownie przez ok. 20 min.
Wypiekać ok. 25-30 minut w temp. 180 st. C.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz