piątek, 30 maja 2014

Chleb z automatu z melasą i dodatkiem mąki pełnoziarnistej

Powstał na zasadzie eksperymentu. Jest całkiem smaczny, więc oto i przepis.

składniki:
  • 330 ml wody
  • 3 kubki (po 250 ml) mąki pszennej
  • 1 kubek mąki pełnoziarnistej (u mnie mieszanka: żytniej, pszennej i orkiszowej)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka melasy
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży lub 14 g drożdży w kostce

W maszynie do wypieku chleba umieścić składniki mokre a potem suche, na koniec dodając (rozkruszone - jeśli świeże) drożdże.
Nastawić program basic, stopień zbrązowienia skórki medium, bochenek 1000g. Naprawdę dobry chlebek, do dżemów, jak i szynek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz