niedziela, 18 maja 2014

Na obiad: kotlety drobiowe

Alergicy też mogą cieszyć się smażonymi kotletami w panierce. Jak zrobić panierkę, znajdziecie tutaj. Na niedzielny obiad, jak znalazł!

Potrzebne są:
  • piersi z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • 1,5 łyżki mąki
  • 4-5 łyżek wody
  • bułka tarta (u mnie tarty chleb pieczony w domu)
Mięso z piersi kurczaka rozbijamy cienko, nacieramy solą i pieprzem, po czym panierujemy.

Najpierw zanużamy je w zawiesienie z mąki i wody (1,5 łyżki mąki na 4-5 łyżek wody), a następnie w bułce tartej (robię sama z chlebów, które piekę w domu).

Smażymy na oliwie/oleju na złoty kolor. My lubimy kotlety z pieczarkami, dlatego podaję je z pieczarkami duszonymi na oleju.

 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz