poniedziałek, 19 maja 2014

Na obiad: zupa pieczarkowa

Tę zupę lubimy wszyscy w naszej rodzinie. Smaczna, o wyrazistym smaku. I prosta w przygotowaniu.



Składniki:
  • ok. 20 dag pieczarek
  • 1 marchewka
  • 2-3 ziemniaki
  • garść natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • ok. 400-500 ml wody (plus ewentualnie do dolania, gdyby zupa była za gęsta)

Przygotowanie:
  • Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki.
  • W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy krótko pieczarki.
  • Przykrywamy garnek i dusimy pieczarki na wolnym ogniu ok. 5 minut, uzupełniając ewentualnie wodę.
  • Do pieczarek dolewamy ok. 400 ml wody.
  • Dorzucamy marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę.
  • Całość gotujemy ok. 15-20 minut.
  • Następnie miksujemy zupkę.
  • Jeśli jest za gęsta, dodajemy wodę.
  • Dodajemy sól i pieprz do smaku.
  • Serwujemy z natką pietruszki.
  • Możemy dodać też makaron (robię tak, gdy chcę, by zupka była bardziej treściwa) bądź grzanki (dozwolony chlebek opiekamy w tosterze, piekarniku bądź po prostu na patelni i kroimy w kwadraciki)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz