czwartek, 22 maja 2014

Grahamki

Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki, po moich modyfikacjach alergicznych. Grahamki wychodzą znakomite, choć uważajcie z czasem pieczenia. Piekłam ok. 18 minut i były w sam raz - jak zwykle wiele zależy od piekarnika.
 
 
 
Składniki na 10 sztuk:
  • pół szklanki letniego mleka owsianego
  • pół szklanki letniej wody
  • 1 łyżka melasy lub miodu (pochwalę się: mam już melasę! ale te grahamki robiłam wcześniej na miodzie)
  • 1,5 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2,5 szklanki mąki grahama typ 1850
  • 1 szklanka mąki pszennej chlebowej (plus 2 - 3 łyżki na podsypanie)
  • 30 ml oleju (2 łyżki)
  • 7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych drożdży

Suche drożdże wymieszać z mąkami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Mleko i wodę wymieszać z melasą, miodem, solą i olejem. Dodać do mąki, wyrobić. Wyrabiać około 10 minut do dokładnego połączenia się składników (najlepiej mikserem z przystawką - hakiem do ciasta drożdżowego), ciasto może pozostać klejące, ewentualnie można podsypać kilka łyżek mąki. Przykryć ściereczką i pozostawić przykryte w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Podzielić na 10 części, następnie oprószając dłonie mąką uformować w podłużne bułeczki, ułożyć na blaszce na papierze do pieczenia, przykryć, pozostawić w cieple do napuszenia i podwojenia objętości (około 30 - 40 minut).
Przed pieczeniem posmarować wodą lub mlekiem owsianym. Można posypać np. płatkami owsianymi.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 20-25 minut. Wystudzić na kratce.
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz