środa, 5 marca 2014

Na słodko:placek drożdżowy z ... bananami

Młodsza ma wysypkę. Nie wiem od czego, ale wygląda alergicznie. Podejrzewam jakieś owoce... Dlatego dziś nie jem żadnych owoców poza bananami. Z tego względu gdy poczułam głód na ciasto drożdżowe, pomyślałam, dlaczego by go nie zrobić z bananami? Może jesteśmy bardziej przyzwyczajeni do innych owoców, ale smakuje niezle!



Składniki:
  • 25 g drożdzy
  • 250 ml wody
  • 2 lyzki stolowe oleju slonecznikowego
  • 5 lyzeczek cukru
  • 2,5 -3 szklanki maki
  • pół łyżeczki soli
  • banan

  • Drożdże i cukier rozuścić w letniej wodzie. Dodać mąkę, sól i olej, zarobić ciasto. W wersji ekspresowej nałożyć wyrobione ciasto do formy, w której będziemy je piec (na papierze do pieczenia). Pozwolić ciastu wyrosnąć. Na podrośnięte ciasto wyłożyć owoce i posypać kruszonką (zagniecione 3 części mąki, 2 tluszczu i 1 część cukru). Piec ok. 30 minut w 180 st C.

    Do tego ciasta znakomicie pasują lekkie owoce jak jabłka w kawałkach, porzeczki, borówki, truskawki, rabarbar. Jeżeli wybierzecie cięższy owoc (np. śliwka), trzeba dać nieco więcej mąki, by nie opadło.



    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz