Te Święta bardzo u nas inne. Czasu na wypieki nie było. Ale i tak coś słodkiego upiekłyśmy. Oto szybki bardzo piernikowy sernik z gruszkami.
Na spód:
160g herbatników
90g masła lub margaryny (stopionego)
1 łyżka cukru pudru
Masa serowa:
1 kg twarogu z wiaderka
1 jogurt naturalny4 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżki mączki ziemniaczanej
1-2 łyżki melasy
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 gruszka
Sposób przygotowania:
Spód średniej tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
Zmielone herbatniki łączymy z cukrem pudrem i masłem/margaryną. Mieszamy dokładnie i wykładamy na spód tortownicy, ugniatając. Następnie tortownicę wstawiamy do lodówki na około 20 minut.
Wszystkie składniki masy serowej łączymy w misce i miksujemy krótko do chwili połączenia się składników a następnie przelewamy na schłodzony wcześniej spód.
Tortownicę wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut. Po tym czasie na wierzchu sernika (bez wyjmowania go z piekarnika) układamy pokrojoną w plasterki gruszkę i ponownie pieczemy go kolejne 40-50 minut.
Przepis inspirowany tym przepisem.
W pośpiechu nie sprawdziłam jak został nastawiony piekarnik - przez 15 minut piekłam z grillem z góry... Sernik się przypiekł niestety, ale nie spalił (na szczęście, choć może tak wygląda). Pieczony bez udziwnień typu grill uda się Wam na pewno!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz