Składniki:
- 8 jabłek
- 3 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy (niekoniecznie)
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cynamonu
- 150g orzechów włoskich - niekoniecznie
Przygotowanie:
- Jajka wbić do dużej miski. Lekko roztrzepać, dodać cukier i cukier waniliowy. Ubijać mikserem przez 1-2 minuty.
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Połączyć z jajkami i cukrem, zmiksować przez chwilę.
- Następnie wlać olej, cynamon i znów zmiksować.
- W międzyczasie obrać jabłka i pokroić je w dość drobną (1 cm) kostkę. Wymieszać z ciastem tak by jabłka były dobrze obtoczone w cieście.
- Jeśli dodajemy orzechy - dodać je również i wymieszać.
- Ciasto wyłożyć na blachę (ok 24x36 cm) wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą (bądź wyłożoną papierem).
- Ciasto wygładzić i piec w temp. 180 st. C przez ok. 1 godzinę.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz