Święta już tuż tuż... Czas wypieków nadchodzi.! Na 2-3 tygodnie przed Wigilią możemy już spokojnie zabrać się za pieczenie pierniczków. Dla inspiracji podaję przepis, bezmleczny i bez kakao. Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki, lekko zmodyfikowany.
Składniki:
- 6 łyżek miodu
- 80 g margaryny bezmlecznej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5 - 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
- można dodać 1 łyżeczkę kakao dla koloru, ale niekoniecznie
Miód i masło podgrzać w garnuszku, przestudzić. Dodać pozostałe
składniki i wyrobić lub zmiksować.Ciasto można schłodzić.
Wałkować na stolnicy na grubość 2 - 3 mm lekko podsypując mąką. Wykrawać pierniczki i przekładać na blachę wyłożoną papierem do
pieczenia.
Otworek do przewlekania można zrobić przed pieczeniem np. słomką do napojów.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10
minut w temperaturze 180ºC.
Lukrować lub dekorować czekoladą po upieczeniu.
Pierniczki po upieczeniu są twarde, później zmiękną (przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz