wtorek, 4 marca 2014

Chleb: wersja podstawowa

Pełna obawczy chleb ze sklepu nie uczula Młodszej, potanowiłam zacząć chleb domowy. Kiedyś już piekliśmy takowy, ale mieliśmy dłuższą przerwę. Teraz zaczniemy na nowo... Będę korzytać z wypiekacza, jako że zaoszczedza on sporo czasu, ktory przy dzieciach jesttak cenny!

Skoro to początek, to zaczniemy od wersji basic.

Przepis pochodzi z instrukcji do naszego wypiekacza.

Składniki:

425 ml wody
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki cukru
600g mąki typ 500 (poznańska)
1 łyżeczka suchych drożdży

wybrałam program basic i średni stopień zrumienienia skórki.

Piecze się...

No i co?


Nie upiekł się!


Nasza maszyna to nieporozumienie. Mieliśmy kiedyś inną i była o niebo lepsza. Może nawet będziemy reklamować tę z uwagi na niezgodność towaru z umową. W końcu miała piec, a mimo trzech prób nie piecze. Starsza chciała zjeść ten chleb, ale wyrzuciłam go ukradkiem, bo tylko by ją brzuch rozbolał. Może nasz egzemplarz jakiś felerny, bo oceny maszyna dobre zebrała. Chyba, że pisał je dział marketingu, kto wie...





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz