poniedziałek, 10 marca 2014

Jak zrobić zakwas?

Do zrobienia własnego domowego zakwasu potrzeba:
  • mąki żytniej (u mnie typ 720)
  • woda w takiej samej wadze jak mąka, temp. ok 30 stopni (z za ciepłej wyjdą nam pierogi!). Pamiętajmy, że musimy zważyć mąkę i wodę a nie patrzeć na ich objętość! W warunkach domowych rozsądną porcją wydaje się 50-100 g.
  • większe naczynie (zakwas rośnie!) - miska plastikowa
  • czas - kilka dni (min. 5)
Dokładnie mieszamy mąkę z wodą w większym naczyniu. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce - temp. 25-30 stopni będzie idealna. Po ok. 24 godzinach dokarmiamy zakwas - znowu dodajemy letnią wodę i mąkę (ok. 50-100 g). Mieszamy wszystko dokładnie i odstawiamy na dobę.

Te czynności powtarzamy 5 dni. Po 5 dniach możemy upiec nasz pierwszy chlebek. Piekarze zalecają dokarmiać zakwas częściej niż co 24 godziny (np. co 8 godzin), ale wiadomo, że w domu nie zawsze możemy.

Przy każdym pieczeniu odkładamy trochę zakwasu do słoiczka i umieszczamy go w lodówce. Zakwas będzie stawał się coraz mocniejszy. Możemy go też nadal dokarmiać wodą i mąką - dłużej wytrzyma.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz