poniedziałek, 17 marca 2014

Na słodko: drożdżowe koniczynki

Chwilowo nie jem owoców, poza bananami. To one odpowiadały za wysypkę u Młodszej, na razie nie wiem które... Cynamon również jej nie służy. A ja bez słodkiego nie istnieję... Dlatego dziś padło na najprostsze drożdżowe, w urozmaiconej nieco formie. Koniczynkowe bułeczki :)




Pomysł na dzisiejsze bułeczki pochodzi ze strony http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/drozdzowe_wypieki/koniczynki_drozdzowe/przepis.html. Tylko ciasto kompletnie inne.

Składniki:
  • 2 szklanki mąki,
  • niepełna szklanka mleka owsianego,
  • 1/4 kostki drożdży,
  • mała łyżeczka soli (płaska),
  • 5 łyżek cukru,
  • 4 łyżki oleju,
  • olej do formy,
  • cukier puder do posypania.

Drożdże rozrabiamy w letnim mleku.
Dodajemy cukier i sól, następnie mąkę i olej.
Ciasto musi odchodzić od ręki.
Z wyrobionego ciasta formować kuleczki i umieszczać je we wcześniej wysmarowanej tłuszczem formie na mufiny.
Przykryć ściereczką i pozwolić wyrastać przez ok 40 min. do godziny.
Następnie posmarować wodą i wypiekać ok. 18 minut w temp. 180 st. C.

Pyszne i puszyste! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz