wtorek, 11 marca 2014

Na obiad: Polędwiczki duszone z warzywami

Znów szybki obiad. Smaczny i cieszy oko. Brzuszek również:)



Co będzie potrzebne?
  • polędwiczka wieprzowa,
  • cebulka,
  • olej,
  • warzywa (u mnie marchew, brokuł, cukinia, fasolka zielona),
  • ziemniaki,
  • sól, pieprz,
  • natka pietruszki/koperek.
Polędwiczki kroimy na 1,5 cm plastry i rozbijamy (podobno najlepiej czynić to dłonią-rozgniatając, by nie uszkodzić delikatnej struktury mięsa, ale ja czasem używam tłuczka). Solimy i pieprzymy. Rozgrzewamy olej, kroimy cebulkę. Wrzucamy cebulę i polędwiczki i bardzo krótko obsmażamy z obu stron. Dolewamy nieco wody i dusimy jeszcze 10 minut.Wersja wyłącznie smażona jest bardzo smaczna, ale ryzykowna przy miesięcznym niemowlęciu (wówczas smażymy trochę dłużej, uważając, by nie wysuszyć mięsa). Duszone też dobre.

Podajemy z ziemniakami posypanymi natką pietruszki lub koperkiem i warzywami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz