środa, 26 marca 2014

Na obiad: spaghetti con piselli

Wariacja na temat spaghetti, czyli spaghetti z groszkiem.
 

Składniki:

  • mięso (u mnie z szynki, może być też łopatka)
  • koncentrat pomidorowy - ok. 2 łyżki
  • pół cebuli
  • 2-3 marchewki
  • groszek mrożony - ile kto lubi, ok. 4 łyżki
  • olej
  • papryka ostra
  • sól
  • pieprz
  • makaron spaghetti
Sposób prygotowania:

  • Mięso mielimy (wolę takie od gotowego mielonego, bo mam pewność co mielę).
  • Mięso podsmażamy na oleju mieszając.
  • Cebulę obieramy i kroimy w półtalarki.
  • Marchew obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
  • Po ok. 3 minutach dodajemy cebulę i marchewkę.
  • Smażymy dalsze 3 minuty.
  • Po tym czasie dodajemy ok. 2/3 szklanki wody, koncentrat pomidorowy i przyprawy oraz groszek
  • Całość dusimy pod przykryciem ok. 15-20 minut
  • Duszone dłużej zyskuje na smaku (tylko uważajmy, by groszek się nie rozgotował), można też przygotować sos dzień wcześniej - będzie nawet lepszy.
  • Podajemy z makaronem spaghetti ugotowanym wg przepisu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz